Make your own free website on Tripod.com
Home | Plattegrond dorp | De Boeken | Een brief van Laura | Kleine Huis Muziekje | Foto's | Nieuws | Links naar anderen | Stuur ons een email!
Een brief van Laura
Het Kleine Huis op de Prairie

Een brief van Laura.....


De serie Het Kleine Huis op de prairie is niet verzonnen. Alle avonturen van de familie Ingalls zijn echt gebeurd en daarna beschreven in boeken die (de echte) Laura Ingalls heeft geschreven. Toen Laura 65 werd, besloot ze alle dierbare herinneringen op te schrijven. Dat is ze jarenlang blijven doen. Al snel waren kinderen over de hele wereld enthousiast over haar boeken. Toen Laura in 1947 stopte met schrijven, besloot ze een brief te sturen naar al haar jonge fans. In die brief probeert Laura te vertellen hoe de rest van haar leven eruit heeft gezien.
Hier volgen enkele fragmenten uit die brief. Hij is dus meer dan vijftig jaar geleden geschreven!

laura.jpg

Een brief van Laura
(Bron: Visie, RTV magazine van de Evangelische Omroep, week 28-2000)

Februari 1947

Lieve kinderen,
Ik ben 80 jaar geleden geboren in Het Kleine Huis in het grote bos van Wisconsin (VS). Het begin van mijn leven was precies zoals jullie kunnen lezen in de boeken over Het Kleine Huis en kunnen zien in de televisieserie. Vijftig jaar geleden ben ik met mijn man Almanzo en dochter Rose naar een boerderij in Ozarks verhuisd. Rose, die ondertussen ook getrouwd is, is inmiddels opgegroeid en naar Connecticut verhuisd.

Almanzo en ik leven nog steeds op die boerderij, maar we zijn geen boer meer. Wel zorgen we voor onze buldog, onze grappige ezel en voor een paar geiten die ons melk geven. We hebben geen paarden meer, maar maken kleine ritjes met de auto. Klasgenootjes en vrienden uit Het Kleine Huis op de prairie zijn verspreid over het hele land. Misschien vinden jullie het leuk om over hen te horen.

Nellie Oleson is getrouwd in het oosten van de VS, maar is al een tijdje geleden overleden. Mijn zus Mary is altijd blind gebleven, maar ze was altijd blij en bezig met haar werk, haar boeken en haar muziek. Carrie trouwde met de eigenaar van een mijn in de Zwarte Bergen. Haar huis stond vlak bij de plek waar de hoofden van de Amerikaanse presidenten zijn uitgehouwen in rotsen. Grace is getrouwd met een boer en woonde 15 kilometer van het oude dorp vandaan!

De verhalen van Het Kleine Huis zijn verhalen van lang geleden. De manier waarop wij leefden, is zo anders dan die van jullie. Veel veranderingen hebben het leven makkelijker gemaakt. Maar de echte dingen zijn niet veranderd. Het is nog steeds belangrijk om eerlijk te zijn en de waarheid te vertellen, om wat moois te maken van de kleine dingen in het leven. Wees altijd vrolijk en heb goede moed wanneer er iets verkeerd gaat.

Ik wens jullie alle liefde toe en de beste wensen voor jullie geluk.
Vriendelijke groeten van jullie Laura Ingalls Wilder